Ο χοράρχης

 

IMG_6821

   Ο Μιχαήλ Μακρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Ο πατέρας του Στυλιανός ήταν από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και η μητέρα του Αναστασία από την Κωνσταντινούπολη, εγγονή του πατρός Κωνστάντιου Βαφειάδη οικονόμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθηγητή στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, καλλιφωνότατου και πολυγραφότατου με μεγάλο μουσικό συνθετικό έργο.

Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά. Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, τάξη του Χρήστου Χατζηνικολάου, Ευρωπαϊκή Μουσική (ανώτερα θεωρητικά) με τον αείμνηστο μουσικολόγο Γεώργιο Βώκο, διεύθυνση χορωδίας με το Μαέστρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μιχάλη Βούρτση, φωνητική με τη διακεκριμένη καθηγήτρια υψίφωνο Καίτη Παπαλεξοπούλου και πιάνο με τη Βούλα Μαϊχού.

Έχει λάβει τα εξής πτυχία και διπλώματα: Πτυχίο Εκκλησιαστικής Ψαλμωδίας, Πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, Πτυχίο Μουσικού Π.Ν., Πτυχίο Αρμονίας, Πτυχίο Αντίστιξης, Πτυχίο Φυγής (Φούγκας) και Δίπλωμα Σύνθεσης.

Ο Μιχαήλ Μακρής από το 1977 ως μέλος της τότε νεοϊδρυθείσης Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, ίσως της διασημότερης βυζαντινής χορωδίας – η οποία έχει πραγματοποιήσει πάνω απο 1.000 εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε 32 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο – έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης συμμετείχε με τη χορωδία στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 1987.

Είναι Πρωτοψάλτης, Καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στη Β/θμια Εκπαίδευση, Διευθυντής της Βυζαντινής, Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Ιδρυτής και Διευθυντής της Ο.Ε.ΒΥ.Χ., (Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας), η οποία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 600 δημόσιες εμφανίσεις (Λειτουργίες, Αγρυπνίες, Συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις) και έχει ηχογραφήσει στα 27 χρόνια ζωής της (1992 – 2019), 31 ψηφιακούς δίσκους (cds) και 2 dvd.

Το 1983 με εντολή του αρχηγού Γ.Ε.Ν. ναυάρχου Νίκου Παππά ανέλαβε την διδασκαλία και την διεύθυνση της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Χορωδίας του Π.Ν. η οποία έλαβε μέρος σε σημαντικές και επίσημες εκδηλώσεις όπως στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων κ.α.

Το 1985 συνέστησε τη μαθητική χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών η οποία επί 30 συνεχή έτη ερμήνευσε με εξαιρετική επιτυχία έργα αρχαίας ελληνικής, δημοτικής, βυζαντινής και έντεχνης ελληνικής μουσικής.

Το 1991 συνέστησε τον χορό της Ι.Μ. Αγίας Σκέπης Πανίου Όρους Αττικής από πατέρες της Μονής.

Το 1992 ίδρυσε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία.

Το 1996 δημιούργησε ορχήστρα από παραδοσιακά όργανα η οποία μαζί με την χορωδία απευθυνόμενη σε πολύ νέους ανθρώπους ανέλαβε και διοργανώνει μέχρι σήμερα σειρά εκδηλώσεων της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (Γυμνάσια-Λύκεια-Κολέγια) και σε σχολεία του απόδημου ελληνισμού με σκοπό την μύησή τους στην μουσική μας κληρονομιά.

Το 2002 ίδρυσε τον Μουσικό Παιδικό χορό της Ο.Ε.ΒΥ.Χ.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του Εθνικού Ωδείου Χαράς Καλομοίρη, ανέλαβε τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της Βυζαντινής, Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας του Εθνικού Ωδείου Αθηνών πραγματοποιώντας πολύ σημαντικές και επιτυχημένες εμφανίσεις.

Το 2011 διορίστηκε έφορος του Τμήματος της Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Μελοποίησε δοξαστικά, ιδιόμελα των ανέκδοτων ακολουθιών της Αγίας Σκέπης και των Αγιορειτών Πατέρων (ποιήματα του μακαριστού Γερασίμου Μικραγιαννανίτου και  του Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου αντιστοίχως), τα οποία στη συνέχεια ηχογράφησε με τη χορωδία.

Έχει γράψει άρθρα με θέμα τη Βυζαντινή Μουσική σε εκκλησιαστικά και μουσικά περιοδικά. Επίσης, έχει δημοσιεύσει εισηγήσεις του σε εξειδικευμένα θέματα μουσικολογικού ενδιαφέροντος.

Η προσφορά και το έργο του έχει αναγνωρισθεί από σημαίνοντα πρόσωπα της θρησκευτικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων από την Α.Θ.Μ. τον μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο, Μητροπολίτες, καθηγητές και από τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος συγχαίρει τον χοράρχη Μιχάλη Μακρή για το έργο της χορωδίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 23 Νοεμβρίου 2002.